Φαράγγι Σαμαριάς

Konstantinos Stavroulakis

02 Απριλίου 2018

Χωρίς σχόλια

Φαράγγι Σαμαριάς

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μακρύτερο στην Ευρώπη με συνολικό μήκος 18 χιλιόμετρα. Το πλάτος του φαραγγιού κυμαίνεται από 150 μέτρα στο φαρδύτερο σημείο μέχρι 3 μέτρα στο στενότερο. Το φαράγγι της Σαμαριάς έχει κηρυχθεί εθνικός δρυμός για να προστατευτεί η σπάνια χλωρίδα και πανίδα του.

Το περπάτημα μέσα στο φαράγγι χρειάζεται 6 έως 8 ώρες και παρ’ όλο που ο δρόμος είναι κατηφορικός, είναι απαραίτητο να έχετε δυνατά και βολικά παπούτσια και κάποια φυσική αντοχή.

Το φαράγγι αρχίζει από το Ξυλόσκαλο, το οποίο όπως υπονοεί και το όνομά του είναι μια ξύλινη σκάλα που βοηθάει τη γρήγορη κατάβαση. Το μονοπάτι μετά ακολουθεί την κοίτη ενός ποταμού κατά μήκος ενός πανέμορφου δάσους με ψηλά δέντρα και καταπληκτική θέα. Στα μισά του φαραγγιού βρίσκεται ένα εγκαταλειμμένο χωριό με το όνομα “Σαμαριά”. Εκεί είναι η βυζαντινή εκκλησία του 14ου αιώνα αφιερωμένη στην Οσία Μαρία την Αιγυπτία η οποία έδωσε το όνομά της στην περιοχή, αφού το “Σαμαριά” αποτελεί συναίρεση του “Οσία Μαρία”. Η εκκλησία έχει ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες. Βρίσκεται στη νότια πλευρά του χωριού και φτάνετε εκεί από ένα μονοπάτι από το σημείο όπου βρίσκεται το ελικοδρόμιο.

Ένα από τα ωραιότερα τμήματα της διαδρομής είναι οι “Σιδερόπορτες”, όπου οι δύο πλευρές του φαραγγιού απέχουν μόνο 3 μέτρα και έχουν ύψος 600 μέτρα.

Στο τέλος του φαραγγιού απλώνεται η Αγία Ρουμέλη. Εκεί μπορείτε να διανυκτερεύσετε ή να χρησιμοποιήσετε καραβάκι για να μεταφερθείτε στο Λουτρό, στη Χώρα Σφακίων, στη Σούγια ή την Παλιόχωρα. Από τη Χώρα Σφακίων, τη Σούγια και την Παλιόχωρα μπορείτε να επιστρέψετε στα Χανιά με λεωφορείο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δραστηριότητες

Μονοπάτι Ε4

Μάιος 15, 2018

Το Ευρωπαϊκό μονοπάτι μεγάλων διαδρομών E4, ξεκινά από τα Πυρηναία, διασχίζει ολόκληρη την οροσειρά των Άλπεων και μέσω της Γιουγκοσλαβίας ...

READ MORE

Οροπέδιο Ομαλού

Απρίλιος 3, 2018

Το ξακουστό οροπέδιο του Ομαλού, βρίσκετε τριγυρισμένο από τις υψηλές κορυφές των Λευκών Ορέων και απέχει από την πόλη των Χανίων μόλις 38 χιλιόμετρα...

READ MORE

Φαράγγι Σαμαριάς

Απρίλιος 2, 2018

Το φαράγγι της Σαμαριάς είναι το μακρύτερο στην Ευρώπη με συνολικό μήκος 18 χιλιόμετρα. Το πλάτος του φαραγγιού κυμαίνεται από 150 μέτρα στο φαρδύτερο ...

READ MORE